thuja brabant

Slik planter du din første Thuja Brabant

Thujaen er Norges mest solgte hekkeplante, og en viktig grunn til det er at Thujaen har en skjermende effekt som mange ønsker seg i en hekk. Den kan formes og friseres slik en selv ønsker, men avgjørende for resultatet er at Thujaen har blitt plantet riktig. Med et godt utgangspunkt kan Thujahekken bli akkurat slik du ønsker deg. Under gir vi deg derfor tips du kan ta med deg når du skal sette i gang plantingen av din første Thuja Brabant.

Sørg for gode solforhold og fuktig jord

Thujaen trives best i områder med sol til halvskygge, men også mer skyggefulle steder kan gå fint. Du kan plante Thujahekken fra vår til sensommer, så lenge telen i jorda har gitt seg når du setter i gang. Planter du på sommeren må du også sørge for at den sterke solen ikke tørket ut vekstene. Jorden bør være næringsrik og porøs, men samtidig ha fuktighetsbærende egenskaper. For mye vann eller leire i jorden er heller ikke bra, da det kan medføre råtne røtter. Vi anbefaler at du bruker en kombinasjon av jorden du graver ut og kjøpejord.

Grav en grøft til alle røttene

Når du setter i gang med gravingen, ikke grav ett og ett hull til Thujatrærne. Ved å grave en lengre grøft sørger du for en jevnere hekk som er mer ensartet, og jobben går fortere. La grøften være dyp nok til at røttene blir helt dekket med jord, samtidig som det er plass til noen centimeter med jord på toppen. Når du har puttet planten i grøfta, fyll opp med jord og tramp over slik at planten ligger stødig. Strø til slutt gjødsel over og vann godt.

Gjenta prosessen med de andre Tjujaplantene, men sørg for at det er en passelig avstand mellom røttene. 2-4 stk per meter er normalt, alt ettersom hvor tett du ønsker hekken. Hvis du ønsker et mer luftig uttrykk hvor du tydelig kan se pyramideformen, anbefaler vi å ha ca. 1,5 meter mellom hver. Et tips kan være å strø litt bark langs hele grøfta når alle røttene er plantet for å holde inne fuktighet og unngå tilvekst av ugress.

thuja-brabant-2

Bør jeg gjødsle?

Hvis du ønsker at Thujahekken din skal vokse fort, kan du gjødsle på våren og frem til sensommeren. Likevel er ikke dette nødvendig hvis du ikke har behov for at plantene vokser hurtig. Om du imidlertid ønsker å gjødsle Thujaplantene dine er blåkorn uten kalk et fint alternativ, men pass på å gi riktig dose slik at Thujaen holder seg hydrert og frisk.

Hva annet bør jeg tenke på?

En glad og fornøyd Thujahekk har næringsrik og drenert jord, men med sterk sol kan selv den mest fuktighetsbærende jorden tørke ut. Du bør derfor sørge for at du ved vanning fukter jorden helt ned til røttene, og spesielt i tørkeperioder. Pass også på at det ikke er frost i bakken da plantene ikke får tak i vann og vil tørke ut. Vurder å dekke til plantene med en luftig strie som beskytter mot frost og sørger for eviggrønne planter.