Bildeler

Er originale bildeler på nett alltid de beste?

Leverandører av bildeler på nett vil i hovedsak tilby deg deler til bilen din som fungerer bra, men de fleste leverer ikke originale deler, da dette egentlig er forbeholdt merkeleverandørene eller eventuelt leverandører de benytter for delene i sine biler. De fleste bilprodusentene får bildelene produsert av andre, og i de fleste tilfeller kan delene leveres også under andre merkenavn produsert av samme fabrikk. I tillegg har EU innført regler som gjør at bilprodusentene må frigi tegninger slik at også andre leverandører kan produsere bildeler for din bil.

I mange år har bilprodusentene hatt monopol på å produsere originaldeler, og de har hatt muligheten til å kreve at man benytter originale deler for at du skal beholde garantien. Men i dag kan ikke bilprodusentene lenger begrense hvilke bildeler du benytter, og de må også godta at du benytter et annet verksted for å utføre service på bilen din. Grunnen til at disse reglene er innført, er at man skal åpne for at prisene styres av et konkurranse-utsatt marked og at bilprodusentene ikke skal ha et monopol-liknende marked for delene sine.

Originale bildeler på nett

Det finnes mange leverandører som leverer originale deler til bilen din og som også er godkjent av bilprodusenten. Du vil fortsatt oppleve at disse delene er priset høyere enn andre bildeler på nett, da det fortsatt er mange som foretrekker originale bildeler. Selv om det ikke lenger er opplagt at originale bildeler er de beste, så er dette fortsatt valget til mange. I dag er bilprodusentene pålagt å frigi informasjon som gjør at andre kan produsere de samme delene, og det betyr at du også kan oppleve å finne bildeler på nett av bedre kvalitet enn de du får hos din merkeforhandler. Det må også nevnes at noen bilprodusenter som produserer økonomimodeller av biler forsøker å redusere kostnader der de kan. I så tilfelle, kan noen bildeler være av dårligere kvalitet enn de andre produsenter leverer som passer til din bil.

Matching Quality bildeler

De nye EU-reglene som frigir informasjon for produksjon av bildeler gjør at det er dukket opp et nytt kvalitetssystem for bildeler på nett som kalles ”Matching Quality”. Poenget med dette systemet er at du som forbruker enklere skal kunne finne ut hvilke bildeler du bør kjøpe. Det kan være vanskelig å vite nøyaktig hvilken kvalitet du får når du handler bildeler på nett hvis du ikke kjenner til de forskjellige leverandørene. Dette kvalitetssystemet hjelper deg å finne ut hvilke deler som er bra nok i forhold til originaldelene. I mange tilfeller vil bildeler som godkjennes av dette systemet kunne være av bedre kvalitet enn originaldelene. Uansett vil dette systemet garantere at du kjøper bildeler på nett som er like bra eller bedre enn originaldelene. Eurodel.no er f.eks anbefalt nettbutikk vi går god for.

Billige bildeler

Det er ikke alltid at billige bildeler på nett betyr at du får den samme kvaliteten som om du kjøpte originaldeler. Det er større sannsynlighet for at kvaliteten på billige bildeler er noe dårligere enn originaldelene. Men i mange tilfeller, så ønsker man ikke deler av den aller beste kvaliteten. I stedet velger man deler som gjør at bilen vil fungere noen år til før man må kassere den. Kjører man en eldre bil, så føles det ganske dumt å investere i dyre bildeler som koster en stor andel av hva bilen er verdt for å kunne benytte den i et par år til.

Når kan man benytte seg av bildeler på nett?

Mange er skeptiske til å benytte seg av bildeler på nett, men dette er blitt en bransje hvor du kan forvente å motta det du bestiller og at det er trygt og greit å handle på nett.