Grønn te

Grønn te – Er det en vidunderdrikke?

Grønn te er en drikke som er proppet full med masse antioksidanter og vitaminer. Denne tetypen er kjent for sin milde og friske smak, samt sin frodige grønne og naturlige farge. Grønn te stammer fra planten Cammellia Sinensis, på lik linje som alle andre typer te.

Cammellia Sinensis

Som nevnt innledningsvis, stammer alle typer te fra den samme planten; Cammellia Sinensis. Dette er en frodig plante som er grønn året rundt. Får planten vokse fritt, kan den bli helt opp til 15 meter høy, men for å lette på innhøstningsprosessen, blir planten ofte skjært ned til en lengde på omtrent 2 meter. Planten kjennetegnes av sine unike blader og grove grener.

Bladene på planten kan bli opptil 10 cm lange og ca. 5 cm brede. Bladene kjennetegnes ved at de har en glinsende og læraktig tekstur på oversiden, mens de på undersiden er myke med noe hårvekst. Bladene har også en taggete ytterlinje, og inneholder eteriske oljer.

Ulike typer grønn te

Det finnes flere forskjellige typer av grønn te, der fleste typene blir produsert i land som Japan og Kina. Men hva er det egentlig som utgjør forskjellen på disse typene? Det er mange forskjellige faktorer som avgjør hvilken type grønn te man ender opp med: alt fra jordsmonn, sesongen teen blir høstet og hvordan den blir prosessert er avgjørende faktorer i en slik sak og det vil ha stor påvirkning på teens smak, form og farge. De vanligste typene grønn te er Sencha te, Huang Shan Mao Feng og Matcha.

Sencha te

Dette er en typisk grønn te som hovedsakelig blir produsert i Japan. Typisk for denne grønne teen er at den har en mørkere grønnfarge, samtidig som den har en subtil og mild smak. For å produsere Sencha te, høster man inn bladene om våren.

Huang Shan Mao Feng

Denne typen te blir i hovedsak produsert i Kina. Typisk for Huang Shan Mao Feng te er at den har en grønn og lys smak med en blomsterrik og sødmefylt smak. Denne teen dyrkes ved fjellkjeden Huangshan, også kjent som «Yellow Mountain», et område i Kina som er spesielt kjent for produksjon av grønn te.

Huangshan er også et populært turistmål i Kina, samt at det er et ideelt område for dyrking av te. Fjellkjeden har et kjølig og tåkete klima, med mineralrik jord.

Denne kombinasjonen er ypperlig når man skal dyrke smakfull te med masse vitaminer. Teen blir håndplukket med nøye utvalgte blader, som regel velger man kun ut de minste bladene under høstingen. I denne teen blir også noen få knopper fra planten brukt i produksjonen.

Ved å ta med knoppene og kun plukke de minste bladene, resulterer dette i en spesielt delikat, jevn og balansert te. Teen beskrives ofte som mild og lett, og den har en appetittvekkende ettersmak.

Grønn te kan være helsefremmende

Det er mange studier som kan vise til en mulig sammenheng mellom inntak av grønn te og helsefremmende fordeler. Likevel er det verdt å merke seg at grønn te alene ikke kurerer sykdom eller lignende, men teens naturlige innhold av antioksidanter og vitaminer kan bidra til helsefremmende faktorer.

Bra for hjertet vårt

Inntak av grønn te sies å ha en positiv effekt for hjertet vårt. Det finnes flere ulike hjertesykdommer, en vanlig årsak til dette er at det blir dannet plakk som fester seg på blodårveggne. Dette kan føre til blokkasjer som hindrer fri blodstrømning. Blodpropp kan også føre til hjertestans ved at blodstrømmen blir stanset helt. Så hvordan kan grønn te forebygge mot dette? Et daglig, men moderat, inntak av grønn te, kan hindre denne sammenklumpingen av blodplater som kan forårsake blodpropp.

Grønn te mot plager i luftveiene

Grønn te kan også redusere risikoen for å utvikle både Asma og Bronkitt. Dette kommer av at grønn te inneholder Teofyllin. Teofylinn er et legemiddel som brukes for å virke på luftveiene våre under luftveissykdommer, men det finnes også et naturlig innhold av Teofylinn i te. Dette er et stoff som virker ved å virke avslappende på muskulaturen som har tilknytning til bronkiene. Grønn te kan også virke forebyggende mot forkjølelse og influensa.

Bra for oral helse

Grønn te kan også ha en positiv virkning på vår orale helse, eller munnhelse. Grønn te har et naturlig innhold av svært mange antibakterielle stoffer, som kan bidra til å forebygge mot, samt bekjempe, infeksjoner og mikroorganismer i munnen vår. I tillegg til dette, inneholder også grønn te polyfenoler, som kan bidra til å hindre at det blir dannet et belegg av plakk på tennene.

På denne måten kan altså grønn te ha en positiv innvirkning på vår tannhelse, ved at teen beskytter mot tannråte og diverse sykdommer som kan oppstå i munnfloraen. I tillegg har også grønn te et naturlig innhold av fluor, som også kan bidra til å forhindre dårlig ånde og andre problemer knyttet til tannhelse.

Lær mer om grønn te her.